R Harfi ile Başlayan Bitkiler

Reyhan
Reyhan
Latince adı ‘Ocimum basilicum’ olan Reyhan ballıbabagiller familyasındandır. Denize kıyısı olan bölgelerde yetişmektedir. Anavatanı Hindistan’dır. Birçok ballıbaba türü gibi Reyhan’da ilk yılında çiçeklerini açınca ömrünü tamamlar. İklimi elverişli yerlerde Reyhan bitkisi çokyıllık da olabilir. Bazı türlerinde yaprakları mor ve ebrulidir. Kokusuyla ün salmış bir bitkidir. Hatta birçok ülkede reyhan kelimesi ‘güzel kokulu’ anlamına gelmektedir. Salatalarda, hemen her türlü et yemeğinde, çorbalarda, omletlerde, domatesli yemeklerde kokusunu özgürce sergiler. Ortaçağ’da tütsü olarak kullanıldığında kötü ruhları uzaklaştırdığına inanılmıştır. Yunanlılar için bereket ve bolluğun sembolüdür. Kötü talihten, kötülüklerden korunmak için Romalılar evlerinin bahçesinden Reyhan bitkisini eksik etmezlermiş. Birçok kültürde bereket, sadakat ve bolluğu simgelediğinden manevi açıdan da önemli bir yere sahip olmuştur. Reyhan bitkisinden; reyhan çayı, reyhan yağı, reyhan kolonyası gibi esanslar da üretilir.
Devamını oku
11.06.2024 23:26
Rezene
Rezene
Latince adı ‘Foeniculum vulgare’ olan Rezene maydanozgiller familyasındandır. Anavatanı Akdeniz ve Yakın Doğu’dur. Ülkemizde hemen hemen her bölgede doğal olarak yetişir. Sonbahardan yaz ortasına kadar yol kenarlarında, çayırlık ortamlarda serpilen rezenenin yaprakları saplı ve tüysüzdür. Daha çok kayalık ve kurak yerleri sever. Genellikle bir metreye kadar boy atan, iki yıllık otsu, keskin kokulu bir bitkidir. Keskin aromasıyla anasona benzeyen Rezene sıradan bir bitki familyası olmaktan çok daha fazlasıdır. Kokusuyla yemeklere ayrı bir lezzet katar. Hemen her türlü et yemeğini aromasıyla zenginleştirir. Ayrıca çorbalarda, omletlerde, patates yemeğinde tadını özgürce sergiler. Rezene ile enfes soslar hazırlamak mümkündür. Dereotunun ikizi gibi görünse de dereotundan çok farklıdır. Fransızların soslarda kullandığı rezene, Cezayir’de ise ince ince doğranıp limon ve zeytinyağıyla salata halinde tüketiliyor. Arapsaçı, Bolluk otu, Rezdane, Sincilip ve Mayana isimleriyle de bilinir. Rezene’nin binlerce yılık bir tarihi vardır. Roma döneminde bol bol tüketilmiş, Roma’nın ünlü yemek yazarı Apicius, bu bitkiye hayranlığını dile getirmiştir. Romalıların baş tacı olan Rezene gladyatörlerin güçlü ve haşin olmalarını sağlamak amacıyla bol bol tüketilmiştir. Rezene bitkisinden; rezene çayı, rezene yağı, rezene tentürü, rezene ekstraktı, rezene ekstresi, rezene sabunu, rezene merhemi ve şurubu üretilir. [1] Türkiye’de Bitkiler İle Tedavi_Prof.Dr.Turhan Baytop_(s320)
Devamını oku
11.06.2024 23:25
Yükleniyor...
Yükleniyor...