I Harfi ile Başlayan Bitkiler

Ihlamur Çiçeği
Ihlamur Çiçeği
Latince adı ‘Tilia Cordata’ olan Ihlamur, ıhlamurgiller familyasındandır. Anavatanı Kuzey Yarımküre’dir. Ülkemizde hemen hemen her bölgede rahatlıkla yetişir. Ihlamur ağacının çok sayıda türü bulunur. Yürek şeklini andıran yapraklarının kenarları dişli ve uzun saplıdır. Haziran ve Temmuz aylarında sarımsı renkte ve karakteristik kokuya sahip çiçekler açar. Kışın yapraklarını döken uzun ömürlü bir bitkidir. Herodot bazı uygarlıkların ıhlamur ağacını dini törenlerde kullandıklarını yazmaktadır. Yunan mitolojisinde tanrılara onu ölümsüzleştirmesi için yalvaran Philyra’nın bu isteğinin karşılığı olarak uzun ömürlü ıhlamur ağacına dönüştürüldüğüne inanılır. Eski Germenler ve Slavlar için ıhlamur ağacı kutsal bir ağaçtır. Çocuğu dünyaya gelen herkes kader kısmet ağacı olarak mutlaka ıhlamur dikerdi. Almanlar ıhlamur ağacına masallarında, hikayelerinde ve mitlerinde geniş yer vermiştir. Orta Avrupa’da birçok köyün merkezinde ıhlamur ağacı vardır. Bu ıhlamur ağaçları buluşma noktası olarak kullanılırdı. Haberleşmenin, alışverişin merkeziydi. Gelinlik çağdaki kızlar kendilerini ıhlamur ağacının orada gösterirlerdi. Dans festivalleri mutlaka ıhlamur ağacının altında düzenlenirdi. Köy mahkemeleri bu ağacın altında kurulduğu için mahkeme ıhlamuru veya mahkeme ağacı isimleriyle de anılmıştır. Ihlamur çiçeği bitkisinden; ıhlamur çiçeği çayı, ıhlamur çiçeği yağı, ıhlamur çiçeği tentürü, ıhlamur çiçeği macunu, ıhlamur çiçeği kremi, ıhlamur çiçeği sabunu, ıhlamur çiçeği şampuanı, ıhlamur çiçeği sirkesi ve tütsüsü üretilir. [1] Türkiye’de Bitkiler İle Tedavi_Prof.Dr.Turhan Baytop_(s230-231)
Devamını oku
11.06.2024 23:00
Isırgan
Isırgan
Latince adı ‘Urtica’ yakmak anlamına gelen Isırgan otu, ısırgangiller familyasındandır. Anavatanı Akdeniz’dir. Ilıman iklimleri sever. Ülkemizin hemen hemen her bölgesinde rahatlıkla yetişir. Haziran ayından Eylül ayına kadar çiçek açan otsu bir bitkidir. Isırgan otunun en belirgin özelliklerinden biri yaprakları üzerindeki ince tüylerin ciltle temas ettiği anda cildi tahriş etmesidir. Bu yüzden çıplak elle yapraklara dokunulması önerilmez. Buna rağmen Isırgan otu sağlığa faydaları yüzünden yüzyıllardır çeşitli halk ve kültürler arasında hatırı sayılır bir popülerlik kazanmıştır. Ayrıca ısırgan otundan lezzetli yemekler pişirmekte mümkündür. Ege mutfağında önemli bir yeri olan, yoğurtlu ısırgan otu salatası hazırlanır. Bazı kültürlerde tıpkı ıspanaklı börek gibi ısırgan otlu börek pişirilir. Ispanağa benzeyen yaprakları, zeytinyağlı yeni lezzetler elde etmek için mükemmeldir. Isırgan otunun tarihte ilk kez ne zaman kullandığıyla ilgili net bir bilgi yoktur. Vikingler, ısırgan otu sapları taşımanın insana güç, cesaret ve direnç kazandırdığına inanırmış. M.Ö 1. Yüzyılda yaşayan Latin Şair Ovidius “Ars Amatoria” isimli eserinde ısırgan otunun faydalarından bahsetmiştir. Isırgan otu bitkisinden; ısırgan çayı, ısırgan yağı, ısırgan ekstraktı, ısırgan şampuanı, sabunu ve kremi üretilir. [1] Bitkiler İle Tedavi_Prof.Dr.Turhan BAYTOK (s231)
Devamını oku
11.06.2024 22:59
Isırgan Kökü
Isırgan Kökü
Latince adı ‘Urtica’ yakmak anlamına gelen Isırgan otu, ısırgangiller familyasındandır. Anavatanı Akdeniz’dir. Ilıman iklimleri sever. Ülkemizin hemen hemen her bölgesinde rahatlıkla yetişir. Haziran ayından Eylül ayına kadar çiçek açan otsu bir bitkidir. Isırgan otunun en belirgin özelliklerinden biri yaprakları üzerindeki ince tüylerin ciltle temas ettiği anda cildi tahriş etmesidir. Bu yüzden çıplak elle yapraklara dokunulması önerilmez. Buna rağmen Isırgan otu sağlığa faydaları yüzünden yüzyıllardır çeşitli halk ve kültürler arasında hatırı sayılır bir popülerlik kazanmıştır. Ayrıca ısırgan otundan lezzetli yemekler pişirmekte mümkündür. Ege mutfağında önemli bir yeri olan, yoğurtlu ısırgan otu salatası hazırlanır. Bazı kültürlerde tıpkı ıspanaklı börek gibi ısırgan otlu börek pişirilir. Ispanağa benzeyen yaprakları, zeytinyağlı yeni lezzetler ortaya çıkarmak için mükemmeldir. Isırgan otunun tarihte ilk kez ne zaman kullandığıyla ilgili net bir bilgi yoktur. Vikingler, ısırgan otu sapları taşımanın insana güç, cesaret ve direnç kazandırdığına inanırmış. M.Ö 1. Yüzyılda yaşayan Latin Şair Ovidius “Ars Amatoria” isimli eserinde ısırgan otunun faydalarından bahsetmiştir. Faydaları saymakla bitmeyen bitkinin kökü, yapraklarından çok daha zengin vitamin ve minerallere sahiptir. Isırgan kökü bitkisinden; ısırgan kökü çayı, ısırgan kökü yağı, ısırgan kökü ekstraktı, ısırgan kökü şampuanı, sabunu ve kremi üretilir. [1] Bitkilerle Modern Tedavi_Dr.Ahmet Toptaş (s90)
Devamını oku
11.06.2024 22:59
Yükleniyor...
Yükleniyor...