Latince adı“Althaea officinalis” olan Hatmi Çiçeği ebegümecigiller familyasındandır. Tıbbi Hatmi olarak da bilinen Hatmi Çiçeği’nin anavatanı Batı Asya’dır. Zamanla Avrupa ve Doğu Asya’ya kadar yayılmıştır. Ülkemizde doğal olarak hemen her bölgede rahatlıkla yetişir. Hatmi Çiçeği, sulak yerleri ve dere kenarlarını seven çokyıllık, otsu bir bitkidir. Yumuşak tüylü gövdesiyle, dal uçlarında yaz sonunda açan pembe beyaz çiçekleriyle bahçeleri zenginleştiren cazip bir görüntüsü vardır.
Eski Mısır’da Hatmi’nin kullanımı, bugün bildiğimiz şekerleme marşmelovun doğuşunu sağlamıştır. Zaten şekerlemenin adı, bitkinin İngilizce ismi olan “Marshmallow”’dan gelmektedir. Hatmi kökü Orta Doğu’da, bizim mutfaklarımızda da yeri olan helvayı tatlandırmak için kullanılır. Çiçekler ve körpe yapraklar, haşlanarak veya kızartılarak yemeklerde kullanılabildiği gibi çiğ olarak da tüketilebilir. Özellikle doğu mutfağında hazırlanan salatalara ayrı bir lezzet katmak için Hatmi çiçeği kökü konulur.
Hatmi Çiçeğinden; hatmi çiçeği çayı, hatmi çiçeği yağı, hatmi çiçeği kremi, kürü, kapsülü ve sirkesi üretilir.
Hatmi Çiçekleri Temmuz ve Ağustos aylarında kökleri ise sonbahar aylarında toplanıp kurutulur. Hatmi Çiçeği çoğunlukla Ağaç hatmisi(Hibiscus syriacus) ya da Gül hatmisi (Althaea rosea) gibi diğer Hatmi türleriyle karıştırılabilir. Bu yüzden uzman kişiler tarafından türlerin ayırt edilerek toplanması önemlidir.
Latince adı “Alpinia officinarum” olan Havlıcan, zencefilgiller familyasındandır. Anavatanı Hindistan, Güneydoğu Asya ve Laos'tur. Tropik iklim bitkisidir. Ülkemizde yetişmez. Kendine has kokusuyla ünlü, güzel çiçekli, ıtırlı çokyıllık bir bitkidir.
Kırmızıçizgili, beyaz yapraklı çiçeklerinin kokusu da en az görüntüsü kadar etkileyicidir. Bitkinin köksapları, zencefile benzerliğiyle bilinir. Ama tadı zencefile benzemez. Daha acımtırak bir lezzettedir. Güneydoğu Asya mutfağının kültüründe önemli bir yere sahiptir.
Latince adı ‘Alkanna tinctora’ olan Havaciva bitkisi hodangiller familyasındandır. Anavatanı Akdeniz’dir. Ülkemizde Güney ve Doğu Anadolu bölgelerinde yaygındır. Kumlu toprağı sever. Tüylü boya, Eğlik kökü, Kızılencik, Yerineriği adlarıyla da bilinir. Parlak mavi renkli çiçekler açan çokyıllık otsu bir bitkidir.
Tüylü gövdesi dik veya yatık olabilir. Yapraklar da gövde gibi tüylüdür ve çok sayıdadır. Mayıs ve Temmuz aylarında dalların ucunda açan çiçekleri göz alıcı, parlak mavi renkleriyle kırları şenlendirir. Fındığı andıran meyveleri gri renkli ve yüzeyleri kabarcıklıdır.
Latince adı ‘Vitex agnus-castus’ olan Hayıt, mineçiçeğigiller familyasındandır. Anavatanı Akdeniz ve Batı Kafkasya’dır. Ülkemizde yaygın olarak Anadolu bölgesinde yetişir. Deniz
Latince adı ‘Cichorium intybus’ olan Hindiba, papatyagiller familyasındandır. Anavatanının Mısır ve Endonezya olduğu sanılmaktadır. Ülkemizde Marmara, Ege ve Akdeniz